À la guerre!
fragment boekomslag *Ik zal alles verdragen, ook mezelf*

Lezing

À la guerre!

Over burgers, collaboratie en verzet.

Hubertina Aretz, Leopold Flam, Gerard Boyart en Maria Van Lommel zaten tijdens WO II alle vier in het verzet. Hubertina en Leopold werden op 15 maart 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd. De echtelieden Gerard en Maria werden op 19 januari 1944 gearresteerd en naar een concentratiekamp gestuurd.

Hubertina en Maria werden met dezelfde trein uit Antwerpen naar Ravensbrück gedeporteerd en zaten er ruim vijf weken lang in dezelfde quarantainebarak. Of ze met elkaar kennis hebben gemaakt is niet geweten, maar die kans is groot. Leopold en Gerard werden allebei zwaar mishandeld in de kantoren van de Antwerpse Sipo-SD, de Sicherheitspolizei-Sicherheitsdienst.

boekomslag Ik zal alles verdragen, ook mezelf Alle vier zijn ze erin geslaagd de extreme ontberingen en vernederingen te overleven, zij het ternauwernood. En alle vier hebben ze over hun ervaringen een geschreven getuigenis nagelaten met concrete en levendige details. In de voorstelling À la guerre vertelt Kristien Hemmerechts hun verhaal aan de hand van fragmenten en foto’s. De voorstelling is een eerbetoon aan hun grote moed en wilskracht.

boekomslag Hubertina Over Hubertina Aretz publiceerde Kristien de historische roman Hubertina (2021); samen met Guido Van Wambeke stelde zij het boek Ik zal alles verdragen, ook mezelf (2023) samen met fragmenten uit de dagboeken en briefwisseling van Leopold Flam; en zij redigeerde de getuigenis van Gerard Boyart en Maria Van Lommel, De beul was dood (2023).

Logo bibliotheek.be Deze lezing is in samenwerking met de Gemeentelijke Bibliotheek Zedelgem .

Met de steun van
Logo Literatuur Vlaanderen


verslag – De overlevers, de collaboratie en het verzet

Ten oorlog met Kristien Hemmerechts

26 februari 2024 - door Bart Madou

À la guerre!

‘En Zurenborg sliep nog’. Met deze zin uit een van haar boeken opende Kristien Hemmerechts haar lezing over verzet en collaboratie tijdens WO II. ‘Wij wisten het niet en vooral wij wilden het niet weten’. Tijdens de tweede Wereldoorlog ’s morgens heel vroeg vertrokken er vanop het Oost-Station aan de Draakplaats in de (nu hippe) wijk Zurenborg te Berchem de transporten met verzetslui en Joden naar het Oosten: de kampen in Duitsland. Heel vroeg ook, opdat ‘men’ (de Duitsers) zo weinig mogelijk commotie wilde maken rond die ‘verplaatsingen’. ... Lees verder ›


Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 06/03/2024 19:03:48.