Ideeën van Multatuli

Lezing

Ideeën van Multatuli

Eén dag voor de 200ste verjaardag van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli, was Jan Vandekerckhove te gast bij Het Beleefde Genot met een lezing over de Ideeën van Multatuli.

Verslag

Jan Vandekerckhove in het gemeentehuis Loppem tijdens de lezing Inderdaad, in zeven bundels heeft Multatuli allerlei ideeën uitgewerkt, in de vorm van essays, verhalen, aforismen, brieven, paradoxen en zelfs een toneelstuk.

Meer dan duizend van die ideeën zijn verspreid over de meer dan tweeduizend bladzijden.

Hierin leren wij Multatuli kennen als een bijzonder begenadigd schrijver met een heldere en zwierige taal, vaak satirisch of ironisch en bijwijlen kon hij ook erg sarcastisch uit de hoek komen. Zijn meningen die we daarin lezen zijn verbluffend actueel en zijn tijd ver vooruit, denk maar aan zijn aanklacht tegen het onrecht aan de Javanen aangedaan door het Nederlands koloniaal bewind of zijn standpunt over de vrouw, waarin hij zich als een ware feminist ontpopt. Gelijke rechten voor man en vrouw, het was voor hem de evidentie zelve. En over God: de enige God die hij wilde kennen was de natuur en het zoeken naar kennis van die natuur was zijn religie.

Waarlijk, Multatuli mag best tussen de allergrootsten van de Nederlandse literatuur geplaatst worden. In Vlaanderen maar vooral in Nederland wordt hij dit jaar overvloedig herdacht met publicaties, congressen en tentoonstellingen. Veel informatie vindt u op de pagina’s van het Multatuli Museum


Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 12/02/2024 22:35:14.