Heidegger en de vraag naar de techniek

14de Thomas Mann-lezing

Heidegger en de vraag naar de techniek

Over de rol die technologie speelt in ons leven

Leidt de mens de techniek of is het omgekeerd? Hoeveel mens blijft men nog wanneer men zich omringt met technologie? Wat wordt er niet beïnvloed door technologie. Welke vragen kunnen niet beantwoord worden door middel van technologie. Dat vroeg Heidegger zich af, lang voor er sprake was van smartphones, computers en artificiële intelligentie.

Martin Heideggers essay “Die Frage nach der Technik” (De vraag naar de techniek) is een fundamenteel filosofisch werk waarin hij de essentie van technologie onderzoekt en ons dwingt om dieper na te denken over de rol die technologie speelt in onze levens en ons begrip van de wereld.

boekomslag De vraag naar de techniekIn plaats van technologie simpelweg te beschouwen als een verzameling hulpmiddelen of instrumenten, legt Heidegger uit dat technologie een unieke manier is om de werkelijkheid te onthullen. Hij stelt dat onze moderne, technologische benadering van de wereld ons niet alleen nieuwe mogelijkheden biedt, maar ook bepaalt hoe wij de wereld zien en ervaren.


verslag

Heidegger en de vraag naar de techniek

26 januari 2025 - door Bart Madou

Heidegger en de vraag naar de techniek

Op zondag 27 januari 2025 hield professor Dirk De Schutter de 14de Thomas Mannlezing over Martin Heidegger en zijn visie op de techniek.

De Schutter stak van wal met de opmerking dat Heidegger in zijn leven zo’n 30.000 bladzijden geschreven heeft, dat is ongeveer anderhalve bladzijde per dag, een immens oeuvre dus met Sein und Zeit uit 1927 als hoogtepunt, maar daartussen schreef hij ook een kleiner artikel: ‘De vraag naar de techniek’. Hierin heeft Heidegger het over de enge opvatting van wat denken is, hij noemt onze cultuur ‘eingleissig’, eensporig. In dit artikel wijst hij ons op het gevaar van de techniek. Maar Dirk De Schutter keert eerst even terug naar Sein und Zeit, en vooral naar Heideggers analyse van de sterfelijkheid. ... Lees verder ›


Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 27/12/2024 15:27:21.