Wat we de mens verplicht zijn
Thomas Crombez in het Veltershof tijdens de lezing

Simone Weil, een leven van tegenstellingen

Wat we de mens verplicht zijn

Beleefd op zondag 22 oktober 2023 in LDC Veltershof, Veldegem : Simone Weil

Simone Weil zit duidelijk in de lift, dat is niet enkel te zien in de etalage van de ‘goede’ boekwinkels, dat was ook te merken aan de opkomst voor de lezing over haar door Thomas Crombez.

Drie delen in deze lezing: een introductie, waarin enkele biografische wetenswaardigheden aangebracht werden. Een algemene sectie over (een deel van) haar werk en tenslotte lazen wij samen met Thomas enkele fragmenten uit haar essay ‘Politiek zonder partijen’, uiteraard met deskundige commentaar van Thomas.

Een leven van tegenstellingen eigenlijk: afkomstige uit een rijke Joodse bourgeoisfamilie kiest zij haar leven lang voor een daadwerkelijke solidariteit met de onderdrukten. Haar (vroegere) atheïsme staat in schril contrast met haar dwepen met het katholicisme na een drietal mystieke ervaringen. Pacifist, maar wel aanwezig aan het front van de Spaanse burgeroorlog, uiteraard aan de zijde van de republikeinen.

Maar Weil was ook een intrigerend denker, met sterke invloed op o.a. Albert Camus en Iris Murdoch. Thomas focuste vooral op haar late teksten, geënt op wat er rondom haar in de samenleving aan het gebeuren was.

Bijlage van zondag 22 oktober 2023

  • Robert aan de boekenstand

VERSLAG
lezing

Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 07/03/2024 08:12:15.