Literair salon

Mary Shelly

Verslag

Magda Michielsens in de Braambeier Zo, het cultureel najaar is weer begonnen. 11 september.(!) jongstleden kregen wij Magda Michielsens over de vloer met een gesmaakt lezing over dat vroeg 19de-eeuwse wonderkind, Mary Shelley, eigenlijk Mary Godwin, dochter van de filosoof William Godwin en de (pre-)feministe en activiste Mary Wollstonecraft en echtgenote van Percy Shelley.

Om te beginnen trakteerde Michielsens ons met een summier overzicht van de roman Frankenstein, waarbij ze accentueerde dat Frankenstein niet de naam is van het monster, dat in de roman overigens steeds aangeduid wordt met ‘het monster’. Daarna ging ze dieper in op het toch moeilijke leven van Mary Shelley zelf. Maar ook de levensloop van de dichter Percey kwam ruim aan bod.

Tot slot waagde zij zich aan enkele discussiepunten: hoe groot was de invloed van haar vader, William Goodwin? Welke (bio)ethische problemen roept de roman op: klonen, transplantaties, cyborgs, genetische modifucatie enzovoort. En is de mens nu van nature goed of slecht?


Deze pagina werd laatst bijgewerkt op 12/02/2024 23:23:04.